Men det är inte bara högstadieeleverna som finns i korridorerna. Även tidigare elever har möjlighet att komma tillbaka till de gamla klassrummen, för att en gång för alla läsa upp ofullständiga betyg.
En av dem är Sanna Adolphson, som ska läsa upp mattebetyget för att kunna börja på Hotell- och restaurangprogrammet till hösten.
Under året som gått har hon läst på Introduktionsprogrammet. Högstadietiden var tuff med mycket frånvaro på grund av sjukdom. Hon hann aldrig ta ikapp matematiken. Den har sedan dess blivit hängandes i luften.
– Det här är en möjlighet att verkligen få visa att man vill och kan, säger Sanna Adolphson.
Kompisen Mikaela Loord är en ”veteran” på sommarskolan. Sedan sjätte klass har hon varje sommar satt sig tidigare i skolbänken för att fräscha upp matten. Till hösten börjar hon på musikskolan Rytmus i Stockholm.
– Matten har alltid känts tung. Så det är skönt att känna sig lite mer förberedd, säger Mikaela Loord.
På sommarskolan kan elever läsa upp matematik, svenska, engelska och SO-ämnen. Allt individanpassas efter varje elev.
– De flesta elever känner vi ju sedan tidigare. Vi tar upp anmälan om sommarskolan i mitten av maj och sedan görs ett program efter varje elev, säger rektor Ragnar Larsson.
Rawia Al-Sumasum undervisar under veckan i matematik.
– Jag känner ett stort ansvar för eleverna. De har bara en vecka på sig. Då vill jag lära dem så mycket som möjligt. Samtidigt brukar eleverna som går här på sommarskolan vara väldigt motiverade, säger hon.
På Scheeleskolan s sommarskola går cirka 35 elever.
– De kan i princip läsa alla teoretiska ämnen men tonvikt läggs på matte, engelska och svenska, säger rektor Tomas Ekholm. På samma sätt som på Karlbergsskolan individanpassas en plan för de ämnen som eleverna ska läsa.
I Arboga finns ingen sommarskola. I stället har Gäddgårdsskolan och Stureskolan satsat på lovskola. Under vårterminens påsklov provades konceptet för första gången. Nu planeras en fortsättning på samtliga skollov under terminerna.
– Det blev väldigt uppskattat. Eleverna upplevde att de kunde få hjälp mycket snabbare under lektionerna. Sedan tror jag att det är bra att erbjuda det här stödet under hela läsåret. När eleverna är mitt i det och man kan hjälpa dem under resans gång, säger rektor Göran Folkesson på Stureskolan.
På Kung-Karl i Kungsör finns ingen sommarskola. De elever som vill eller behöver, får istället åka till sommarskolan i Köping.
När dagens mattelektion är slut har Sanna och Mikaela räknat 21 uppgifter.
– Nu känns det bra. Men man känner sig lite tung i huvudet, konstaterar Sanna innan hon och Mikaela springer iväg för lunch.
I eftermiddag väntar mer matte.
Ett 40-tal elever på Karlbergsskolan har valt bort sommarlovets sista dagar. För sjunde året kan högstadieelever innan skolstart, läsa upp betyg eller förbättra sig i ämnen de tycker är svåra.