Till 2015 ska energiförbrukningen minska med 25 procent på Köpingsfabriken.
I december förra året anställdes Johan Jürss som bland annat har till uppgift att jobba med miljöfrågor och se över hur energianvändningen kan effektiviseras.
– Vi har börjat med att identifiera var energin tar vägen. Förstår vi det är det lättare att se möjligheter till besparingar. Om vi hittar ett ställe där det går åt väldigt mycket energi så tittar vi djupare på om det går att göra en förändring där, säger han.
Tryckluftsproduktionen är ett område där det går att göra stora effektiviseringar. Den är en dyr energiform och står för 10 procent av elförbrukningen. Tryckluften används för att styra, reglera och driva olika maskiner.
– Vi har hittat att det läcker ut mycket tryckluft. Det beror på att ventiler, slangar och kopplingar slits och då läcker det mycket tryckluft. Vi ser över läckorna och vi ser över trycknivån. Det kostar mer att ha ett högt tryck, säger Johan Jürss.
Han menar att det också finns anledning att ifrågasätta användningen av tryckluft.
Tryckluftskompressorn har endast 10 procents verkningsgrad och är därmed ineffektiv som energibärare.
– Vi kan ta bort tryckluften i vissa fall där den inte måste användas och ersätta den med något annat, säger han.
Energiförlusten från tryckluftsproduktionen kan också återanvändas till uppvärmning av lokalerna och varmvattnet.
Även värmen från ugnarna, där stålet härdas, skulle kunna återanvändas.
– Avgaserna från ugnarna är 200 grader. De kan kylas ned och användas som energikälla för uppvärmning, säger Johan Jürss.
Ugnarna drivs av gas och gasen står för 20 procent av energianvändningen.
Men just nu finns inga konkreta idéer hur gasförbrukningen kan reduceras.
– Vi håller på och undersöker hur vi kan minska användningen av gas, säger han.
Belysningen står för 15 procent av elförbrukningen och är ytterligare ett område där det går att effektivisera.
Just nu provas LED-teknik som lösning för belysningen i delar av fabriken. Den förbrukar mindre el och den har också närvarocensor som gör att lamporna endast är tända om någon är i lokalen.
– Jag satte upp armaturerna före semestern. Nu får de sitta där ett tag och sedan ska vi utvärdera tekniken under hösten, säger Johan Jürss.
Inom industrin generellt finns det besparingar att göra när det gäller energiförbrukningen, menar han.
– Industrin har varit fokuserad på att göra flera av samma sak och bättre av samma sak, men man har inte haft kunskap och samma fokus på energianvändningen.
– Och energin i Sverige har varit väldigt billig. Vi har haft ett elpris som har varit långt lägre än på kontinenten och då får man inte samma drivkraft att spara.
För Volvos del ingår satsningen på att spara energi som ett led i att varumärket ska förknippas med miljömedvetenhet.
– Man vill ha ett ”corporate value”, det är en imagefråga. Man vill vara duktig på miljöfrågan, och då är man villig att betala, säger Johan Jürss.
Men det handlar givetvis också om att tjäna pengar och att göra företaget konkurrenskraftigt för framtiden.
– Vi kan tjäna pengar på att minska energianvändningen. Den bästa kilowatt-timmen är den som aldrig används. Den ger inga utsläpp och belastar inte miljön, säger Johan Jürss.
Värmen från härdugnen där Teuvo och Jonas jobbar ska återvinnas. Det är ett exempel på hur Volvofabriken ska spara energi. De närmaste åren ska energiförbrukningen minska med en fjärdedel.