– Det har inte varit prioriterat, inte sedan jag tillträdde. Det har varit mer fokus på tobak och alkohol, säger William Wikström, alkoholhandläggare/samordnare på Köpings kommun, som haft ansvaret sedan 2011.
Läkemedelsverket rekommenderar i sina föreskrifter att kommunerna, som har kontrollansvaret, inte överstiger 2-3 år mellan varje tillsyn. Men sedan försäljning av vissa receptfria läkemedel blev tillåtet i detaljhandeln 2009 har alltså Köpings kommun inte gjort någon kontroll, visar Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings granskning.
– Det är ovanligt att den inte gjort en enda kontroll. Men nu är vi inte någon tillsynsmyndighet över kommunerna, utan vi står för vägledning, säger Malin Eklöf, läkemedelsinspektör på läkemedelsverket.
Verkets vägledning, som fungerar som stöd vid kommunernas kontroller, plockades fram 2010, vilket gör att den också bör ses över och förnyas, menar hon.
– Rekommendationen är att kontroller bör göras oftare är var tredje år. Nu sker det till exempel ofta nya ägare inom dagligvaruhandeln.
Enligt en enkät som arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, låtit göra för ett och ett halvt år sedan var det få kommuner som inte kommit igång med tillsynen. Köping var alltså en av dessa, medan Arboga och Kungsör tillhör de som då hade genomfört kontroller hos sina samtliga försäljningsställen.
Tillsynen skedde under 2010 och det var dock inga allvarliga anmärkningar som de behövde rapportera till Läkemedelsverket. Nästa inplanerade kontroll är tänkt att genomföras nästa år.
– Vi ska se över om vi ska göra det oftare enligt önskemål från förbundsdirektionen, säger Monica Wastelius på Västra Mälardalens myndighetsförbunds miljö- och hälsoskyddsenhet.
De butiker i Arboga och Kungsör som säljer receptfria läkemedel, tvingas betala 830 kronor i timmen för en kontroll.
– Vi har valt att inte ta ut någon avgift, säger William Wikström som berättar att tillsynsplanen för Köping är satt och att läkemedelstillsynen ska göras i samband med alkohol- och tobakskontrollen.
Kommunerna har alltså rätt att ta ut en avgift för kontrollerna.
– Då kan kommunen inte skylla på att den inte har resurser, säger Malin Eklöf.
Kontrollen av receptfria läkemedel i detaljhandeln är obefintlig i Köping. Ingen tillsyn har gjorts sedan omregleringen 2009. Ovanligt, menar Läkemedelsverket.