Per-Olof Malmström är pingstförsamlingens ordförande och har i praktiken givit upp hoppet om att få ett svar på ”varför” och samtidigt se förövaren gripen.
Missionären Birgitta Almeby arbetade endast socialt i alla år och inte politiskt, men i en region präglad av politiska och religiösa motsättningar och i en omgivning där kristna trakasseras och med blodiga attentat och terroristdåd som en del av vardagen.
Ingen grupp har heller tagit på sig dådet, vilket får Per-Olof Malmström att mer tro på att den ensamme gärningsmannen ville komma åt Birgitta Almeby personligen, att någon retat sig på henne. Av vilken orsak är höljt i dunkel. Några dagar före skotten hade en vakt i hennes tjänst misshandlats.
Vid lunchtid den 3 december förra året kom Almeby hem till sin muromgärdade bostad, klev ur bilen för att öppna grinden när en ensam motorcyklist körde fram, sköt henne och försvann.
Hon hade en förhållandevis stor summa pengar i sin handväska, kontanter avsedda för utbetalning av löner till några anställda. Men väskan med pengarna blev kvar i bilen vilket talar emot ett simpelt rånförsök.
Mordutredningen hanteras av den pakistanska polisen, men svenska UD följer ärendet utan att fått några indikationer på att mordutredningen går framåt.
– Det är ett svårt fall, och det har varit tyst under lång tid. Men vi har fortsatta kontakter med pakistanska myndigheter och hoppas givetvis få mer besked, säger Joakim Edvardsson-Reimar vid utrikesdepartementet till Bbl/AT.
I Köping lever minnet av den hängivne Birgitta inom pingstförsamlingen.
Hon var deras utsände missionär, och vars verksamhet i storstaden Lahore i Pakistan gavs stort ekonomiskt stöd via insamlade medel i Köping.
När hon i vintras mördades efter närmare 40 år i Pakistan hade hon utvecklat flickhemmet med skolan där föräldralösa tas omhand, får utbildning och därmed bättre förutsättningar inför vuxenlivet.
Birgitta Almeby hann visserligen bli pensionär, men gav inte upp sin gärning som missionär vid flickskolan i Lahore.
Hon blev flickornas ”mormor” samtidigt som en av Birgittas adepter, Serafine, fick ansvaret i den dagliga verksamheten och blev flickornas ”mor”.
Nu är båda döda, Serafine i sjukdom för ett år sedan och Birgitta mördad.
Per-Olof Malmström:
– Det har varit hårda bakslag för såväl flickorna som vår församling. Men vardagen har kommit tillbaka, vi har en ny föreståndare för flickhemmet och en ny organisation tar form. Vi blickar framåt.
Senaste helgen höll församlingen en Pakistankonferens i Köping för att diskutera och planera framtiden. I dagarna har också missionärsfamiljen Sjöberg, som församlingen har ansvar för, återvänt till Islamabad. Enligt Per-Olof Malmström upplevs huvudstaden som mer strukturerad och inte lika ”hotfull” som Lahore där Birgitta Almeby var verksam.
För pingstförsamlingen i Köping återstår att reda ut en rad praktiska frågor.
– Den pakistanska polisen tog bilen, bilnycklar, handväskan med pengarna och en viktig nyckelknippa efter mordet. Advokater och domstolar är sedan dess involverade för att se till att vi får tillgång till det.
Det går trögt, vilket innebär problem. Vid det administrativa kontoret där Birgitta arbetade har kassaskåpet förblivit oöppnat i väntan på nyckelknippan.
–Där finns värdepapper, ekonomiska rapporter och annat som vi gärna vill få tillgång till, säger Per Olof Malmström.
Han och pingstförsamlingen i Köping vill gärna göra ett avslut efter den här tragiska historien.