Vid en titt i mikroskopet ser de två parasitsorterna likadana ut, trots att den ena attackerar människa och den andra djur. Men om man tar en mycket närmare titt, det vill säga på gennivå, så skiljer de sig åt ordentligt.
Något som Arbogakillen Jon Jerlström-Hultqvist, numera bosatt i Uppsala, har visat i sin doktorsavhandling. Forskningsresultat som ansågs så viktiga att de belönades med årets Linnépris av Kungliga Vetenskaps-societeten i Uppsala.
– Det hela var faktiskt lite på chansning. Jag blev tipsad om priset och tänkte att jag testar att skicka in min avhandling, säger Jon.
När det en tid senare dök upp en lapp hemma i brevlådan om att han hade ett rekommenderat brev att hämta på Posten blev han fundersam.
– Jag visste att jag inte hade beställt något särskilt. Så när jag hämtade ut brevet där det stod att jag hade vunnit blev jag ordentligt överraskad.
Linnépriset delas ut årligen av Kungliga Vetenskaps-societeten som vill uppmärksamma ny och viktig forskning inom biologi och naturgeografi.
Jons vinst uppmärksammades i samband med en ceremoni i förra veckan där han belönades med diplom och en prissumma på 20 000 kronor.
– Det var riktigt roligt. Att ens arbete blir uppmärksammat känns alltid kul.
Men om vi nu backar tillbaka till hans forskning igen. Varför vill man titta på parasiters gener?
– Att veta hur de är uppbyggda genetiskt, det vill säga hur parasiternas arvsmassa ser ut, är väldigt viktigt. Framför allt för att förstå hur de orsakar sjukdom och därmed hitta bättre behandlingar.I dag används i huvudsak antibiotika mot infektionerna, vilket inte alltid hjälper, menar han.
Parasiten som Jon har studerat heter Giardia intestinalis. Det är en organism som är expert på att ta sig in i tarmen och orsaka både magkramper och diarré.
Giardia kan delas in i olika grupper beroende på värddjur. Jon har studerat båda en sort som angriper människa och en som attackerar djur. Här upptäckte han att det fanns stora skillnader i genernas innehåll mellan de två parasitsorterna.
Något som kan tyda på att de använder olika slags vapen för att infektera.
– Den här forskningen är grundläggande än så länge. Men att hitta skillnader i generna är en viktig början till framtida läkemedel.
Härnäst väntar ett nytt forskningsprojekt på Uppsala universitet där Jon ska studera geners evolution.
– Planen är att hålla sig kvar inom forskningen. Jag gillar att försöka förstå hur saker och ting fungerar.