– Tänk alltid på att ha handskar när ni tar blodprovet.
Vårdläraren Eva Persson viftar tydligt med de vita plasthandskarna framför eleverna i klassrummet.
Det är fredag förmiddag på kompetenscenter och i dag står praktiska övningar på schemat för studenterna på omvårdnadslyftet.
En ny utbildning som riktar sig till de som jobbar inom vården, och parallellt med arbetet vill studera till undersköterska.
Något som Köpingsbon Karolina Bergström har velat länge. Men i och med sin gymnasieexamen har hon tidigare blivit nekad att läsa på kompetenscenter, berättar hon.
– Så det här blev min chans. Jag har jobbat på ett äldreboende i ungefär två år och kom in på utbildningen efter en validering.
Validering innebär att lärare på centret gör en bedömning av varje student för att se vilka kunskaper de har med sig från arbetslivet.
– De läser sedan tillsammans med eleverna på vårt omvårdnadsprogram. Men kursupplägget blir individuellt för varje student på omvårdnadslyftet, säger utbildningsledaren Lotta Jansson.
En av Karolinas klasskamrater är Robert Persson. Han räknar med att läsa i en termin till innan han är färdig undersköterska.
– Hittills har jag kunnat stryka flera av psykologikurserna. Det var sådant som jag redan kunde tack vare jobbet, säger han.
Han gillar upplägget på utbildningen och menar att det är nyttigt att få ta del av andras erfarenheter.
– När vi exempelvis läste om Parkinson så var det en i klassen som redan kunde massor om sjukdomen utifrån sitt jobb. Så då fick jag med mig sådant som han hade sett och upplevt, och inte bara det som står i böckerna.
Den med jobberfarenhet från vården har chansen att läsa till undersköterska i en nystartad utbildning.