Skolan är under stor förvandling i Arboga och de skolutredningar som presenterats innehåller flera tunga förslag. Nedläggningen av Nybyholmsskolan och en sammanslagning av de två högstadieskolorna som finns i dag är bara två av alla förslag som just nu är föremål för debatt.
I Medåker blev känslorna starka efter att den första utredningen föreslagit en nedläggning av skolan
– något som inte längre ser ut att bli av, men där årskurs 4 och 5 flyttas över till den nya Västergården skola år 2018.
Men det här är fortfarande bara ett förslag som politikerna inte tagit ställning till än.
Däremot ligger återinförandet av årskurs 6 till Götlunda skola nära fram i tiden.
Redan till höstterminen 2014 behöver Götlundaeleverna inte längre slussas in i redan befintliga klasser och därmed splittras från klasskamrater.
Götlunda är därmed landsbygdens stora vinnare och föräldrar har framfört sin glädje efter barn- och utbildningsnämnden beslut att låta eleverna få gå kvar ett år längre på hemmaplan.
Vad betyder det här för alla barn och föräldrar i Götlunda?
– Den absolut största fördelen är att barnen får gå färdigt mellanstadiet på hemmaplan och behålla sina lärare när deras första betyg sätts i årskurs 6. Vi föräldrar har tyckt att det varit jobbigt att slussa in våra barn i redan skapade klasser. Jag har själv en pojke som börjar i årskurs 6 nästa år och han och klasskamraterna är väldigt nöjda över att få gå kvar ett år till i samma klass.
– Vi föräldrar är också otroligt glada och tacksamma, säger Mia.
Från och med läsåret 2014/2015 kommer förskolan och årskurs 1-6 inrymmas i Götlunda skola.
Det här går helt i linje med den nya skolreformen där eleverna delas in i förskolan till årskurs 3, årskurs 4 till årskurs 6 och slutligen årskurs 7 till årskurs 9.
Att mellanstadieklasserna hålls samman så som det var förr i Götlunda tror Ulf Carlsson, verksamhetschef för grundskolan, är bäst för den pedagogiska uppbyggnaden.
– Personalen på skolan är positiv och vi har inte hört några andra signaler heller från skolråd och föräldraråd, säger Ulf Carlsson.