På bordet i köket håller julkortsutskicken på att förberedas, broderade julkort som ska skickas till de närmaste. Anne-Louise har nyss öppnat ett paket från England. Hon är en av medlemmarna på korsstygnsforumet www.cross-stitching.com och med i en speciell grupp där man skickar ett färdigt alster till en person någonstans i världen och mottar ett broderi från en annan.
– Jag broderade en norsk lusevante, skrev ner lite historik och skickade till en person på Nya Zeeland. Hon borde få sitt paket snart.
Att Anne-Louise började brodera kan hon tacka 2006 års bokrea för.
– Jag hittade en bok av Kaffe Fasset. I boken finns jättehäftiga mönster, både broderier och stickmönster. Där hittade jag mönstret av Buddhafiguren, säger hon.
Anne-Louise skulle operera sin högerhand på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och ville ha något att göra under sjukhusvistelsen. När broderiet var klart var hon fast.
– Och då ska du veta att jag avskydde syslöjd som barn. Jag fick ha träslöjd i stället, för att jag inte skulle busa så mycket på syslöjdslektionerna.
Anne-Louise insjuknade i polio som barn, och är nu rullstolsburen. Hennes högra hand är i stort sett obrukbar. Hon har sökt på webben och hittat hjälpmedel på olika försäljningsställen runt om i världen. En ram att spänna fast broderiet i och en ställning som håller fast ramen gör att hon kan brodera med vänster hand.
I vardagsrummet har hon sin arbetsplats; en dagsljuslampa, en klarröd fåtölj, en hurts med handarbetsmaterial i lådorna. Hon håller på med flera broderier samtidigt. Många alster ges bort som presenter.
Här ligger också ett färgglatt virkat lapptäcke som ska användas som överkast till yngsta barnbarnets säng.
– Jag har fått lära mig virka med vänster hand. Det finns ergonomiskt anpassade virknålar som gör att det går lättare.
När julklappsbestyren är över väntar den hittills största utmaningen.
– Jag har fått hem mönstret på 43 sidor. Broderiet består av 153 000 stygn i 90 olika nyanser.
Hon jämför med den kudde som hon skänkte en god vän nyligen. Kudden syddes med
10 000 stygn, ett arbete som tog cirka 250 timmar. Nästa blir alltså ett mastodontjobb och en utmaning. Utmaningar gillar hon. Att koncentrera sig, använda huvudet och ge näring åt sitt konstnärsöga, se arbetet växa fram och samtidigt lyssna på en riktigt bra deckare eller någon annan talbok.
Anne-Louise King köpte en bok om broderier på bokrean 2006. Året efter hade hon avslutat sitt första stora broderi, en Buddhafigur broderad på linneväv där varje liten del av tyget är täckt av små stygn.