Enligt revisorerna finns ett utbrett missnöje bland personalen inom förbundet. Det, bland annat, framgår i revisionens senaste granskning av organisationen.
– Det är missämja och misstro och det riskerar att förbundet tappar kompetent personal. Personalen kommer med förslag till förbättringar, men det tas inte upp i direktionen, förklarar Göran Svedberg.
– Det måste kommuniceras på ett helt annat sätt än i dag.
Revisorerna skriver i sin granskningsrapport att direktionen ”måste skapa en tydlig berednings- och beslutsprocess såväl för sitt eget arbete som i samverkan med respektive medlemskommun”.
– Kommunikationen mellan verksamheterna och direktionen är inte bra, det är glapp i den.
Kommunalförbundet har själv anlitat en konsult som gjort en utvärdering av förbundet. Den visar på flera brister samt förslag på hur de ska kunna lösas. I den utvärderingen har revisorerna fått vatten på sin kvarn.
– Det är deras egen utredning, och en ganska bra sådan. I den menar konsulten att kommunchefer och den administrative chefen ska vara mer involverad så att förbundet kan kommunicera på ett annat sätt, säger Göran Svedberg.
– Då kommer man bort från misstankarna och missnöjet mellan kommunerna.
Om förbundet tar till sig av kritiken och jobbar efter förslagen som konsulten lagt fram, tror du att personalen kommer att må bättre då?
– Absolut. Det blir mer förståelse för varandras jobb.
Om inget görs?
– Då är frågan om kommunerna ska ha förbundet kvar. Den ska jobba som det beskrevs när förbundet bildades, och det är märkligt om direktionen förnekar det, säger Görans Svedberg.
Revisorernas granskning har respektive kommunstyrelseordföranden inte valt att kommentera.
– Den ska behandlas i varje fullmäktige, och jag kan tänka mig att deras yttranden bygger på deras utvärdering. Om de gör det har vi nått det vi ville.
– Men vi släpper inte frågan, den kommer vi att följa upp. Om man ska ha förbundet får man lov att sköta det.
Även i den här rapporten understryker revisorerna att förbundet inte hushåller med pengarna, då verksamheten sprids ut i de tre kommunerna istället för att samla verksamheten på en ort.
– Det går inte att hålla den spridd. Det är fruktansvärt ineffektivt, säger Göran Svedberg.
Personal riskerar att lämna Västra Mälardalens Kommunalförbund om det fortsätter i samma anda. Det menar revisorerna.