I Västmanland är den historiskt hög, 10,4 procent tredje kvartalet jämfört med 8,5 procent i riket. Det innebär att var tionde person är arbetslös. Bara fyra län har en högre arbetslöshet.
Under 2014 bedöms arbetslösheten minska något till 10,1 procent jämfört med 7,8 procent på riksnivå. Det skulle innebära att 13 000 är utan jobb i slutet av 2014.
– Det beror nog på många saker. Vi är ett väldigt industritungt län, säger Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker för Norra Mälardalen. Många industrijobb försvann under finanskrisen och på grund av strukturomvandling.
– Vi har också en hög andel av de grupper som är mest utsatta och har svårast att få jobb; unga utan gymnasieutbildning, med utomeuropeisk bakgrund, med någon form av funktionsnedsättning och äldre som blivit arbetslösa och har svårt att få jobb igen.
De här grupperna går också arbetslösa allt längre tid.
Hallstahammar utmärker sig speciellt när det gäller ungdomsarbetslöshet.
En svag efterfrågan och problem i omvärlden har varit tuff för industrin. Men det finns en tendens till vändning och försiktig tro på bättre tider hos arbetsgivarna.
Antalet sysselsatta beräknas öka med 700 personer och antalet arbetslösa minska med 200 personer.
Inom tjänstesektorn, framförallt den privata, men också den offentliga, inom kommuner och landsting kommer det att behövas fler 2014. Inom industrin har antalet sysselsatta minskat 2013 och det förväntas inte bli någon ökning att tala om 2014.
Yrken med stor efterfrågan är civilingenjörer, gymnasie- lärare i yrkesämnen, förskollärare, läkare, erfarna kockar och lastbilsmekaniker.
Yrken som det är svårt att få jobb i är yrken med kort eller ingen utbildning, som expediter, truckförare, vaktmästare, barnskötare och vårdbiträden. Just sådana jobb som många av de arbetslösa söker.
Samtidigt klagar var fjärde arbetsgivare på att det är svårt att hitta den personal de behöver. Mest problem har byggverksamhet och hotell- och restaurang.
Arbetsförmedlingen kritiseras för dålig matchning av både arbetsgivare och arbetslösa?
– Det är svårt att göra alla nöjda. Vi har styrt om resurser till dem som har svårast att få jobb och med framgång jobbat med arbetsplatsförlagd utbildning hos arbetsgivare som har rekryteringsbehov, säger Malin Karlefors-Fredell, sektionschef i Västerås.
Prognosen bygger framförallt på 431 intervjuer med arbetsgivare med hög svarsfrekvens.