Det gäller att vara rädd om hyreslägenheten. Allt fler får en räkning i samband med att de flyttar. Vad kostnaden är beror på hur mycket ”onormalt slitage” man har orsakat. Och förstås hur hård hyresvärden är.
Bbl/AT har kollat läget med samtliga fyra allmännyttiga bostadsbolag i Västra Mälardalen, alla tillämpar samma prissättning, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretags nyckeltal för lägenhetsreparationer.
Catharina Tarkka, Sabina Gustavsson och Jan-Olof Pettersson är kundvärdar på Köpings Bostadsbolag och genomför regelbundet besiktningar av lägenheter. De uppskattar att omkring var tredje hyresgäst får bekosta reparationer när de flyttar.
– Räkningarna brukar hamna på alltifrån tusen kronor och uppåt, säger Sabina Gustavsson.
–Ja, 40 000 kronor har det landat på då hela lägenheten var sönderslagen. För någon vecka sedan hade jag en som fick betala 17 000 kronor, säger Jan-Olof Pettersson.
En lägenhet slits förstås med åren, men tröskeln för vad som är ”acceptabelt” slitage är hög. Och långtifrån alla vet vad som gäller.
– En del försöker skylla på barnen, om det till exempel är ritat på väggen, men det hjälper inte eftersom det är lägenhetsinnehavaren som är ansvarig, säger Catharina Tarkka.
Många skyller även på att skadan var när de flyttade in, men då använder bostadsbolaget sig av föregående besiktningsprotokoll.
Trasiga dörrar, borttappade nycklar, dålig städning och vattenskadade köksluckor är vanliga anledningar till att hyresgästen får en ”flyttnota”. Och så den vanligaste...
– Många ställer sängen mot väggen, vilket lämnar stora fettfläckar på tapeten efter hår och hudavlagringar, säger Sabina Gustavsson.
Det kräver inte bara en omtapetsering utan även en så kallad spärrmålning. Vad kostnaden för nya tapeter blir beror på hur gamla de tidigare var. KBAB tillämpar en avskrivningstid på 13 år.
Platt-tv, hyllor och tavlor kräver ofta hål i väggen. Men när blir hålen för många?
– Som tumregel tillåter jag fem normalstora hål per vägg, säger Jan-Olof.
Rökning och husdjur som klöser och gör sina behov lite här och var är nog det mest kostsamma. Det finns skräckexempel där lägenheter har fått totalsanerats för uppåt 70 000 kronor.
– Man tjänar inte på att försöka dölja en skada. Vi kan kräva ersättning upp till två år efter att hyresgästen har flyttat, säger Sabina.
Vad anses som onormalt slitage? Röklukt, fettfläckar och rivmärken på tapeten är några vanliga skador som kan stå hyresgästen dyrt.
Och när blir hålen i väggen för många?