– Majoriteten av de närmare 320 brottsoffer som vi kom i kontakt med förra året var kvinnor. Det är tyvärr de som drabbats allra hårdast i samhället, så jag förstår att de inte känner sig trygga.
Ingvar Olsson är samordnare på Brottsofferjouren i Västra Mälardalen.
Varje måndag förmiddag åker han förbi polisen i Köping och plockar upp den gångna helgens anmälningar, som han sedan för in i föreningens statistik.
Ingvar är dyster över utvecklingen.
– Ofredanden ökar och också olaga hot, inte minst via sociala medier. Och vi märker att människor är skraja. Inte minst många ungdomar, säger Ingvar, som förutom att jobba med Brottsofferjouren även är engagerad som vittnesstödjare. Med jämna mellanrum träffar han både målsägande och tilltalade på tingsrätten i Västerås.
– Trygghet kan vara så mycket. Att kunna ta sig från punkt a till b i en stad utan att riskera att bli ihjälslagen, inte minst. Men också att få veta hur en rättsprocess fungerar.
Vill du berätta lite mer om hur arbetet med jouren ser ut?
– Vi tar kontakt eller blir kontaktade av personer som har varit med om ett brott och sedan försöker vi hjälpa dem vidare så bra som vi någonsin kan. Till det har vi sju stödpersoner med ett primärt uppdrag: att lyssna. Är det sedan så att personen i fråga behöver annan hjälp lotsar vi dem vidare, säger Ingvar.
En intern policy säger att kvinnor pratar med kvinnor, om det gäller allvarligare brott.
Ingvar förklarar:
– Det viktigaste för oss är att den som ringt till oss eller som vi hört av oss till leder samtalet. Vi tvingar inget till något och när det gäller kvinnor som drabbats av något allvarligt brott är det viktigt att i alla fall ställa frågan. Är det okej att prata med mig som man, eller vill du hellre prata med en kvinna? I så fall fixar vi det, säger Ingvar.
Behöver du komma i kontakt med Brottsofferjouren eller vill läsa mer om verksamheten? Surfa in på www. vmalardalen.boj.se/
En färsk undersökning från Brottsförebyggande rådet visar att var fjärde svensk kvinna känner sig otrygg. Brottsofferjouren i Västra Mälardalen känner igen siffrorna.