Länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland har nu fattat beslut i frågan om en eventuell byggnadsminnesförklaring av kalklinbanan mellan Köping och Forsby.
Beslutet blir att banan inte får status som byggnadsminne, men att den ska dokumenteras för eftervärlden. Beslutet öppnar för en rivning av den 42 kilometer långa kalklinbanan.
- Den stora knäckfrågan har varit att hitta ägar- och farvaltningslösning, men vi hittar ingen. Vi har kommit till vägs ände, vi har gjort det som vi kunnat göra för att hitta en lösning, säger Christer Alzén, enhetschef på Länsstyrelsen i Västmanland.
Anders Ellner, vice ordförande för Kalklinbanans Vänner, är inte nöjd med beslutet.
- Det är mycket ideellt arbete som lagts på det här. Många människor i landet, men även utomlands, som vill bevara den för eftervärlden. Så det är illa, säger han.
114 700 kronor. Så mycket får Kalklinbanans Vänner från Länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland för att dokumentera och förmedla historien kring den unika kalklinbanan.
- Det är väldigt bra att vi får hjälp därifrån, säger Knut Barr, kassör för Kalklinbanans Vänner.
- Vi kommer att anställa flera, i första hand får de som inte har jobb och som kan vara duktiga med det här. Det är inte klart än, men det ser hoppfullt ut att få folk till det här.
Arbetsuppgifterna för de som kommer att få dessa jobb blir bland annat att intervjua lämpliga personer samt ta fram viktiga delar ur arkiven, menar Knut Barr.
Kalklinbanans vänner får, förutom pengarna från Länsstyrelserna, hjälp med att utföra vissa tjänster av Länsmuséet i Västmanland. Bland annat handlar det om att göra en dokumentationskartläggning.
Mer information kommer - följ med på bblat.se.