Det framgår av förvaltarberättelsen som konkursförvaltare Robert Asplund formulerat efter att i mer än ett halvår försökt reda ut hur det kunde gå så illa med det Köpingsbaserade bolaget Jevia Assistans.
Bristen i konkursboet var vid konkursdagen i april förra året drygt tio miljoner kronor, men den summan är fortfarande inte slutgiltigt justerad.
Konkursförvaltare Asplund slår fast att Jevia Assistans under flera år hade för höga kostnader i sin verksamhet i förhållande till de ersättningar som gavs ut av Försäkringskassan. Köpingsbolaget hade som mest 400 anställda i december 2012, merparten personliga assistenter som tog hand om cirka 75 personer med funktionshinder runt om i mellansverige.
Men redan några år tidigare, verksamhetsåret 2010, hade Jevia betalningssvårigheter och ett minus på 1,7 miljoner kronor i eget kapital i årsbokslutet. Enligt konkursförvaltaren Robert Asplund var Jevia Assistans på ekonomiskt obestånd redan 2010.
En viss förbättring skedde visserligen under de kommande åren, men inte tillräckligt för bolagets överlevnad. Situationen förvärrades också av brister i ekonomistyrningen i bolaget menar Robert Asplund.
Bokföringen uppfyller inte bokföringslagens krav och i den har konkursförvaltaren upptäckt förbjudna lån, olagliga värdeöverföringar och att bolagets pengar använts till personliga levnadsomkostnader, bland annat för utlandsresor för företagsledare med familj.
När Jevia Assistans var på obestånd betalades strax före konkursen några fordringsägare avsevärda belopp i april förra året. Det var ett otillbörligt gynnande, menar konkursförvaltaren som krävt återbetalningar på närmare en miljon kronor samtidigt som han inte utesluter krav på fler återbetalningar.
Det har varit ett omfattande arbete att reda ut fjolårets stora konkurs och Robert Asplund har som konkursförvaltare haft flera medhjälpare för att tränga in i materialet.
Advokat Maria Campner är en av medhjälparna och intygar att situationen var minst sagt rörig när härvan skulle redas ut. Bland annat skulle det ordnas med löner till flera hundra anställda som stod utan arbetsgivare samtidigt som personer med funktionshinder inte längre hade personliga assistenter.
Situationen har efterhand rett ut sig.
– Vi har också fått bra hjälp av de som varit inblandade i Jevias verksamhet, säger Maria Campner.
I konkursförvaltarens berättelse faller ingen skugga på de två delägarna från Stockholm, och Robert Asplund har inte bestämt sig för hur han ska agera mot bolagets delägare och grundare i Köping som får bära skulden till konkursen:
– Jag ska ta ställning till om det finns anledning att göra en brottsutredning, och i så fall överlämna konkursen till åklagare, säger Robert Asplund.
Han kommer dessutom att granska om Jevia Assistans följt de bidragsregler som gäller för utbetalningar från Försäkringskassan. Med andra ord, det återstår fortfarande en del att slutföra i den största konkursen i regionen under fjolåret.
Delägare hamnade i en bitter strid, bolaget havererade och flera hundra anställda och kunder drabbades. Konkursförvaltaren lägger skulden till fjolårets stora konkurs på grundarna av Jevia Assistans i Köping.