– Vi har utgått från det barnen varit intresserade av, och utforskat vidare från det. Det har varit spännande och lustfyllt, säger Eva-Lena Thornström, pedagog på avdelningen Junibacken på Kinnekulles förskola.
Under hösten har förskolorna i Kungsör deltagit i ett läsfrämjande projekt, ett projekt som Läsrörelsen initierat. Barnen har fått läst och lyssnat till boken Kanel och kanin, av författaren Ulf Stark, som handlar om dikter om kroppen.
– Vi har läst varje kapitel många gånger och barnen ser olika saker hela tiden. Tanken är att barnen ska inspirera och lära varandra. Vi pedagoger säger inte så mycket, utan vi utgår från vad barnen vill, säger Eva-Lena.
Utifrån innehållet i de olika kapitlen har barnen fått genomföra aktiviteter på förskolan.
– Det har varit roligt, säger Amelie Funehag och får medhåll av Hanna Karlsson, två av Junibackens totalt 15 barn.
Amelie och Hanna gillar boken och de berättar att den läses hemma. Läsrörelsen, som är en ideell förening med mottot ”Ge dina barn ett språk”, har nämligen skänkt Kanel och kanin-boken till samtliga små förskolebarn i Kungsör som varit med i projektet.
På Junibacken har ramsan ”Jag såg en kanin komma hoppande” rullat flera gånger i veckan, berättar Eva-Lena Thornström.
– Vi har provat på att vara kanin och hoppat som en kanin. Vi ville också utmana barnen genom att fråga; Hur tror ni kanin bor? säger hon.
Barnen gjorde skisser och utifrån dessa kläddes en skokartong med rosa färg med gröna prickar, en målad flagga med olika färger samt en ritad sol och spindel på locket. Boken har dessutom dramatiserats inom gruppen.
Barnteaterföreställningen Kanel och kanin, framförd av teater Pelikanen i Norrköping, på biblioteket blev lite av en succé. Barnens kännedom om de två kamraterna gjorde susen.
– Den blev väldigt uppskattad av barnen, de har stått och tittat på bilderna som vi tog.
Aktiviteterna som är kopplade till boken ger barnen mycket.
– I långa loppet är den bra, framför allt väcker den intresse. De hör många ord, de lär sig exempelvis vad som är störst och längst, och vi har räknat också.
För att uppmärksamma barnens arbete har förskolorna haft sina alster utställda på biblioteket.
– Då det kretsar kring boken Kanel och kanin har det varit mer lån på den. Det har varit jättetrevligt att uppmärksamma barns läsning, de allra yngsta, säger barn- och ungdomsbibliotikarie Mikaela Redenkvist
Nyfikenhet, tankar, lärande och skapande. Boken Kanel och kanin har gynnat språkutvecklingen för förskolans yngsta barn, som också ställt ut sina alster kring boken.