För revisorerna, som granskat entledigandet av före detta tillförordnade förvaltningschefen Camilla Rosenberg, har Maria Fredlund, V, dåvarande ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, berättat att hon kände sig kränkt av ledande politiker som tvingade henne att säga upp Camilla Rosenberg under ett möte.
Men i en längre intervju med Olle Ytterberg, hävdar han bestämt att Maria Fredlund ”helt och hållet stod bakom beslutet”.
– Absolut, det gjorde hon. Annars hade vi inte haft det samtalet, säger han.
Maria ska alltså inte ha känt påtryckningar från er, dig, Ingrid Noord Silversten, S, ordförande i personalutskottet och Dan Karlsson, gruppledare för Vänsterpartiet?
– Jag vill avvisa att det skett under påtryckning på det sättet. Normalt sett är förvaltningschef den som är chef över personalen i alla förvaltningar. I Arboga kommun har vi den ordningen att nämnden är anställande myndighet för förvaltningschef. När förtroendet för förvaltningschefen inte längre finns hos politiken, och i det här fallet är det politiken som har agerat, och politiken utgörs av den styrande majoriteten. I det här fallet är det även oppositionsrådet Mats Ögren, M, som står bakom det här.
– Vi sade att vi ville inleda en förhandling med Camilla, tillsammans med hennes ombud, om att avsluta Camillas anställning av ett antal skäl som jag inte vill gå in på. Vi gjorde en överenskommelse att faktiskt inte prata om sakskälen till det. Det var en ömsesidig överenskommelse mellan henne och oss att inte föra det vidare med hänsyn till henne, för det skadar henne framför allt, och den respekt vi vill visa. Och vi kommenterar aldrig ett enskilt ärende. Om hon då löser oss från det genom att prata med pressen och andra, så vill jag ha det bekräftat från henne först innan jag säger något huvudtaget, berättar Olle Ytterberg.
Om inte Maria skulle gå med på det här, då kan Camilla inte sägas upp. Det betyder ju i sin tur att Maria måste göra som ni säger?
– Ja, vi hade naturligtvis diskuterat genom det innan vi träffade Camilla, och Maria står helt och hållet bakom. Annars hade inte hon skrivit på pappren och då hade vi inte haft den här situationen.
Två dagar efter mötet skedde en förhandling. Camilla och hennes fackliga ombud samt Olle Ytterberg och kommunchefen Jerker Parksjö förde förhandlingen.
– Vid det mötet hade vi ett ganska långt samtal där vi värderade bakgrunden till det hela och vad som låg bakom det. De fick chansen att träffas enskilt, och kom tillbaka till oss och vi gjorde en överenskommelse. Det är inte så att vi trängt in någon i ett hörn, som det skulle kunna framstå som, och talade om att så här är det. Utan det här har skett efter flera dagars möjlighet att i lugn och ro tänka tillsammans med sitt fackliga ombud i laga ordning.
Om det framkommit saker som gjorde att ni inte ville ha Camilla kvar, varför har inte hon fått en chans att bättra sig?
– I det fallet fanns det så pass mycket information som kom på ett sånt sätt att vi bedömde att det var inte bra. Vi har naturligtvis inte bara rusat iväg, vi hade ju värderat det.
För Maria kom det ju som en chock. Vad säger du om det?
– Ja, eller hon var mindre förberedd än många andra.
Om ni hört saker om Camilla, går inte ni till Maria och ber henne tal om för Camilla vad som är fel?
– Det är den vanliga ordningen.
Men inte i det här fallet?
– Nej, i det här fallet var det så pass grovt, vi tyckte det. Vi valde den vägen. Sedan var det så att vi ville inte gå ut med det här. Vi ville göra en så liten affär som möjligt, för jag anser att alla människor ska ha en andra chans. Vi har löst relationen till Camilla, den är avslutad. Vi har ett avtal som säger att alla mellanhavanden mellan oss är avslutade, och då förväntar jag mig att en överenskommelse som är gjord med ömsesidig tystnad gäller. Uppenbarligen gäller inte det för henne, eftersom du (undertecknad, reds. anm.) sitter med information som inte du kan ha fått av mig.
Varför en tystnad, när det handlar om att köpa ut en chef för en halv miljon kronor från skattebetalarnas pengar?
– På vilket vis blir skattebetalarna mer nöjda av att vi rullar någon i tjära och fjädrar? På vilket vis gynnar det Arbogaborna?
Att berätta som det var?
– Vi har ett arbetsgivaransvar mot många parter i organisationen. Om vi avslutar en anställning, vi har Arbogabornas förtroende att vara arbetsgivare, behöver inte ske under offentlighet eller förödmjukande former. För det är alltid så att det finns två sidor av historien, och det är alltid någon som kommer i kläm och mår dåligt. Camilla ska ha en chans att söka nya anställningar och gå vidare efter det här. Det är därför vi kommit överens om att vara tysta, av hänsyn till personen.
– Jag skäms inte för det vi gjort. Jag skulle kunna stå på torget och berätta precis vad som ligger bakom. Men jag väljer att inte göra det av hänsyn till personen och inte minst viktigt, vi har en överenskommelse. Jag tar min överenskommelse på mycket stort allvar.
Förtroendet för Camilla Rosenberg var förbrukat. Därför köpte Arboga kommun ut henne. Det säger kommunalrådet Olle Ytterberg, s, som hävdar att Maria Fredlund stod bakom beslutet ...