Ett trettiotal elevskyddsombud ur ettor och tvåor på Ullvigymnasiet fick på torsdagen en halv- eller heldag om arbetsmiljö. Fysiska frågor som bra ljus, bra ljud och bra luft följdes av frågor om psykosocial arbetsmiljö – något som fick elevskyddsombuden att tända till.
– Vi från Sveriges Elevkårer trycker hårt på att man i skyddsarbetet ska undvika ordet ”mobbing” och i stället kalla det för vad det är: Misshandel och trakasserier, fastslog utbildaren Anton Hjelm.
–Det här är lagbrott och ska behandlas som sådana.
– Kom ihåg att i alla situationer där en elev känner sig orättvist behandlad så är det din, elevens, känsla som är avgörande. Låt ingen bagatellisera och säga att ”det var väl inte så farligt”, förklarade Anton Hjelm vidare.
– Kan inte skolan ha en föreläsning om det här för alla elever? ville skyddsombuden veta då.
– Det tycker jag att ni ska ta upp med skolledningen, svarade Hjelm.
På Ullvigymnasiet har man regeln att det ska finnas 2 elevskyddsombud per program och att eleverna även har två platser i ordinarie skyddskommitté.
– Köpings kommun har också ett avtal med Sveriges Elevkårer om sådana här utbildningar, det är inte alla som har det, berättade Anton Hjelm.
Frågor om psykosocial arbetsmiljö borde lyftas så att alla elever på Ullvigymnasiet får vara med på föreläsningar och få reda på vad som gäller. Det tyckte elevskyddsombuden efter en utbildningsdag i går.