Under januari fick samtliga skolor i Arboga besök av Skolinspektionen.
Utredningen ska svara på vilka eventuella brister som finns i verksamheterna – en utredning som fortfarande pågår.
– Jag är ansvarig för den inspektion som var på Stureskolan och har tagit del av de senaste uppgifterna. Jag har även varit i kontakt med skolans rektor för att höra vilka åtgärder som vidtagits efter den här händelsen. Vår utredning är inte klar än och vi kommer att väga in det senaste som har hänt, säger Andreas Mehnert, utredare och advokat på Skolinspektionen.
Enligt Mehnert är fallet i Arboga så pass ovanligt att Skolinspektionen måste titta närmare på det.
– Jag har tagit del av fallet via media och även lyssnat till rektorns redogörelse. Vi från Skolinspektionen ser mycket allvarligt på händelsen som är en kränkning mot eleverna. Under mina två år har jag aldrig hört talas om något liknande fall, säger han.
Den 14-15 januari fick Stureskolan besök av Skolinspektionen.
Eventuella missförhållanden ska framgå när resultatet av utredningen presenteras under våren.
– Efter varje besök vi gör samlar vi under 30 dagar in ny information och gör en bedömning av det vi får in. Nya uppgifter måste kontinuerligt kollas upp och vägas in i vår bedömning.
Kan det bli aktuellt med ett återbesök?
– Det beror på hur skolan har agerat här. Det spelar ingen roll om vi varit där innan eller inte. Vi har verktyg som gör att vi helt plötsligt kan dyka upp. Det kan handla om akuta tillsyner eller oanmälda besök, berättar Andreas Mehnert som inte kan svara på hur man kommer att agera i det här fallet.
Många väljer i debatten att lyfta fram lärarnas situation i skolan. Andreas Mehnert berättar att Skolinspektionen gärna tittar på elevperspektivet.
– Vi jobbar på uppdrag för eleverna, att de ska ha en trygg miljö och en god undervisning. Samtidigt är vi objektiva när vi gör våra bedömningar, säger han.