Som förälder är det ett evigt pusslande att få ihop heltidsjobb och familjeliv. Ett sätt att underlätta vardagen och få mer tid över till barnen är förstås att gå ner i arbetstid. Nära 30 procent av mammorna i Sverige väljer att jobba mindre under småbarnsåren, enligt en studie från Göteborgs universitet. Till skillnad från papporna, där bara två procent går ner i tid.
I många debatter beskrivs deltid som en kvinnofälla. Kvinnor som deltidsjobbar blir omsprungna karriärmässigt, tappar inkomst och pensionspengar. Men måste karriären verkligen ta stryk för att man inte jobbar heltid när barnen är små? Karriärexperten Maria Winsnes på företaget Karriär & Kompetens tror inte det.
– Att jobba deltid betyder ju inte att man är borta helt från arbetsmarknaden. Som föräldraledig på deltid får man dessutom träna på kompetenser och styrkor som arbetsgivare har stor nytta av. Till exempel prioriteringar, konflikt- och stresshantering och pedagogisk förmåga.
Våga sätt gränser
Majoriteten av de svenska kvinnorna är inte heller beredda att välja mellan familj och framgång på jobbet. Tre fjärdedelar anser att man kan ha en bra karriär, ett bra förhållande och barn samtidigt, enligt en ny undersökning av företaget LinkedIn. Maria Winsnes som möter småbarnsföräldrar i karriärutvecklingsgrupper, håller med om att man inte behöver välja mellan familj och karriär. Däremot menar hon att det är bra att bli på det klara med sina prioriteringar och hur man kan skapa tid för återhämtning.
– För att få ihop livet som en helhet behöver vi lära oss att sätta gränser både privat och professionellt. Annars är det lätt att drunkna i alla måsten och möjligheter. En liten stund för återhämtning varje dag gör också att man både orkar jobba och ta hand om familjen.
Ofta hamnar fördelarna med att jobba deltid lite i skymundan. På Familjeliv berättar flera föräldrar om att livet inte längre känns som ett stafettlopp mellan jobb och förskola sedan de gått ner i arbetstid.
– Rent ekonomiskt är det väl inte någon högvinst direkt, men vi har valt bort hus och dyra utlandsresor för att få mer tid tillsammans och för att dottern ska slippa alltför långa dagar på förskolan, skriver en mamma som jobbar 85 procent, medan pappan jobbar 80 procent.
Pappor känner sig ofta pressade
Jörgen Larsson, som forskar om föräldrar och deltidsarbete, kallar deltid för tidsmässig välfärd. Han menar att så pass få pappor jobbar mindre under småbarnsåren har mer med ingrodda föreställningar än med ekonomi att göra. Snittfamiljen förlorar nämligen inte mer än några hundralappar i månaden om föräldrarna delar nedtrappningen jämställt, än om mamman själv går ner till 75 procent.
– Det finns en stark förväntan på att män ska jobba heltid. Man blir en avvikare om man inte gör det. Men de pappor som går ner i tid känner sig mindre pressande och mer nöjda över hur de fördelar sin tid på barn, jobb, sömn och egentid, säger Jörgen Larsson.
Många tänker på karriären som en trappa man klättrar uppför. Men faktum är att en annan modell är betydligt vanligare i Sverige: den så kallade utvidgande karriären. Det är också den karriärform som kanske lättast går att kombinera med en tjänst på deltid, tror Maria Winsnes.
– I en utvidgande karriär står den personliga utvecklingen i fokus. Det kan handla om att man får ett nytt, roligt projekt, byter roll inom företaget eller fortsätter med samma roll i en ny bransch. Visst går det också att vara chef och jobba deltid, men det kräver en stor medvetenhet om att man inte hinner göra allt.
Maria Winsnes menar att den stora faran för karriären är om man börjar se sitt jobb som mindre viktigt i förhållande till partnerns, snarare än om man går ner i tid under några år.
– Även om man tjänar olika är jobben lika viktiga i sig. Om man börjar förhandla bort betydelsen av sitt arbete går man i fällan. Därför är det viktigt att behålla fotfästet när man jobbar deltid – tappar man bort sin jobbidentitet är det svårt att komma igen.
Medlem: Deltid har inte påverat karriären
Bland Familjelivs medlemmar finns det lite olika erfarenheter kring hur karriären har påverkats av att jobba deltid, men flera upplever inte att det har varit negativt.
– Att min sambo och jag har jobbat deltid i omgångar har inte påverkat karriären för någon av oss. Själv har jag har tagit stora steg framåt trots att jag inte jobbat heltid, berättar en mamma.
Maria Winsnes anser att man absolut kan visa framfötterna fastän man inte är på plats 40 timmar i veckan.
– Som förälder blir man en mästare på projektledarrollen. När man jobbar deltid blir man effektiv och ganska styrande för att hinna med allt. Men även om man vill visa framfötterna är det bra att hinna med en fika med kollegorna emellanåt.
Många kallar deltid för en kvinnofälla. Men deltidsjobb under småbarnsåren behöver inte vara bromskloss för karriären, menar karriärexperten.