Kritiken mot Facebookkommentarerna var inte nådig.
– Vi har backat från vårt tidigare förslag. Trots, jag säger trots, trots, trots alla dumheter som skrivits på Facebook. Det är väldigt tråkigt att se. Det har i vissa fall varit rena ärekränkningar och hot, sade en upprörd Elizabeth Salomonsson, (S).
Förra veckan kom beskedet om att bandyplan skulle avvecklas. Protesterna blev högljudda och på Facebook fick politikerna mycket kritik. Tonen var stundom mycket rå. Politiker kallades bland annat ”gubbjävel”.
– Det är bra med engagemang men när det blir så här är det svarta krafter i rörelse. Jag kallades fegt politiskt kräk och efterbliven i huvudet, sade Ola Saaw, (M).
Han var mycket upprörd över språket och namngav till och med en som skyldig till oförskämda kommentarer.
– Jag hoppas att KIS bandy håller rent i styrelsen, fortsatte han.
Kommunfullmäktige beslutade i går att bandyplan skulle få leva några år till genom att investera i ett ställverk till Krillan
Hård kritik mot kommentarer
Polisen bevakar midsommartrafiken
Trafikpolisen kommer att jobba hårt i midsommartrafiken och bevaka så att allt går rätt till.
Till vår trakt är det inplanerat ett besök på onsdag, men på E18 kommer bevakningen att vara hård både torsdag och söndag.
Anledningen är den ökade trafikmängden på Europavägen. Extra fokus läggs också på riksväg 70, vägen från Västeås och upp mot Sala och vidare till Dalarna. Där brukar det vara intensiv trafik inför midsommarhelgen och när alla sedan ska hamåt.
Schemat för länets trafikpoliser är följande:
Tisdag 16 juni: Västerås.
Onsdag 17 juni: Västra Mälardalen, Västerås och Sala.
Torsdag 18 juni: E18 RV 70.
Fredag 19 juni: Västerås.
Lördag 20 juni: Västerås.
Söndag 21 juni: E18 RV 70.
Krossade fönster på skolor - en gripen
Vid 21-tiden på måndagskvällen utsattes Nibbleskolan och förskolan Bofinken i Köping för skadegörelse. Flera fönster krossades - men ett vittne ska ha sett ett ungdomsgäng vid en av skolorna, och dessutom bevittnat händelseförloppet när en av ungdomarna krossade fönstrena. Vittnet ringde polisen och kunde identifierade en av killarna som ensam gärningsman.
Polisen kom ikapp gänget en bit från en av skolorna, och grep den misstänkste 18-åringen. Han togs med till polisstationen för förhör, och polisen misstänker nu att han utfört skadegörelsen på båda skolorna.
Under tisdagsmorgonen går vaktmästare Risto Puotiniemi igenom Nibbleskolan och upptäcker att det inte bara är ytterfönstret (de som vätter ut mot skolgården) som slagits sönder. En glasdörr inne i slöjdsalen har även krossats.
- Men va! Har de varit här inne också? säger Risto Puotiniemi.
Hur ofta blir ni utsatta för vandalisering?
- Det är störst risk för klotter och krossade rutor när skolan stänger och när den öppnar. Vid skolstart och avslutning helt enkelt.
När hände det senast?
- Några månader sedan. Ibland själ de saker samtidigt och ibland är det bara vandalisering. Det blir en massa extrajobb. Är det på en förskola, som nu på Bofinken, måste varenda glasbit bort från leksaker och dylikt. Det blir en stor sanering, säger han.
Än så länge vet personalen inte om något stulits i från Nibbleskolan i samband med skadegörelsen.
På förskolan Bofinken hittade personalen en stor stenbumling på köksgolvet när de kom i morse. Barnskötaren Maria Jansson hittade den strax efter sex i morse.
- Fönstret var trasigt, men redan igentejpat och när jag kom in i köket låg det glassplitter över hela golvet och en sån här cementbumling som står på vägarna låg mitt på golvet. Jag började sopa upp glaset.
Madelene Almgren Douhan är kock på förskolan och fick glassplitter över hela sin arbetsplats i köket.
- Vi har varit ganska förskonade. Det är första gångon krossat fönstret i köket, men vi har haft besök tidigare, säger hon.
Kommunen säger nej till vindkraftspark
Markägaren Hans Andersson ville få politikerna att skjuta på beslutet att avstyrka en vindkraftpark i Odensviskogarna.
– Har ni verkligen besökt andra vindkraftparker för att ta del av hur det ser ut? frågade han.
Hans Andersson representerar över tusen markägare i Åkerbo Häradsallmänning och han påtalade från talarstolen i fullmäktige att ett kommunalt nej till vindkraftsparken innebär att markägarna går miste om två-tre miljoner kronor i intäkter.
Under mötet beslutades dock senare att avstyrka en vindkraftspark i Odensviskogarna.
Hans Andersson krävde besked från vart och ett av partierna varför de går emot den vindkraftspolicyn som tidigare antagits i kommunen. Samtliga partierna radade upp sina svar: de flesta hade överraskats av storleken på tornen och omfattningen på den tänkta parken. Naturvärdena överskuggade för de flesta vindkraftens betydelse denna gång, och Elizabeth Salomonsson intygade att Köpingspolitiker besökt andra vindkraftparker.
Vid fullmäktigemötet tog drivkraften i motståndet mot vindkraftparken, Markus Nyberg, tillfället i akt att be politiker om ursäkt. Han sade sig emellanåt i debatten ha uttryckt sig otrevligt, och bad nu om ursäkt för det.
Larm om brand i hyreshus
Enligt uppgifter till SOS Alarm ska det lukta bränt och komma rök från ett fönster i en lägenhet på Hornsgatan i centrala Kungsör.
Larmet gick ut vid 12.45 på tisdagen.
När räddningstjänsten kom till platsen kunde det konstateras att lägenhetsinnehavaren hade bränt lunchen på spisen.
Lyckligt slut i magisk skog
För tredje året i rad har kulturpedagogen Lena With tagit sig an uppgiften att skriva manus till sagovandringen i Karlbergsskogen. Under två veckor visas den upp för allmänheten med start i dag.
– Vi började repetera i torsdags. Ungdomarna önskade sina roller och kläderna passade alla direkt. Det är rekord, säger Lena With som pustar ut.
Under gårdagens genrep med publik följde hon efter ungdomarna genom hela sagovandringen.
Förskolebarnen var med på noterna när de skulle hjälpa till att lösa fallet med de försvunna dockorna. De fick ta sig igenom en förtrollad spegel och träffade bland annat en trollkarl som hade tre gåtor som de skulle lösa.
– Jag blev glad av att få frågor av barnen. De tittade på mig och jag såg deras leende, säger Linn som är en av tolv skådespelare.
Det märktes att skådespelarna tyckte det var roligt och de gick in för sina roller. De är väl medvetna om syftet med sagan.
– Man får inte föra bort barn till andra länder mot deras vilja, säger Linn.
– Men det handlar också om att arbeta tillsammans, säger Lucas som har spelat teater i flera år.
Gabriel ny badchef i Arboga
Skultunasonen Gabriel Jansson har återvänt till Västmanland efter flera år i skånska Klippan.
– Jag var på väg tillbaka till Västerås tidigare, men när vår son fick ett hjärtfel fanns den bästa sjukvården i Lund. Då valde jag i stället att gå tillbaka till jobbet som operativ koordinator på flygplatsen i Ängelholm.Men när den här möjligheten dök upp nu tvekade jag aldrig eftersom jag alltid trivts bra på badanläggningar, säger Gabriel.
Redan i äldre tonåren fick han upp ögonen för just att bada. Under ett par säsonger arbetade han på somrarna som badvärd i Västerås och på vintrarna på en skidanläggning i Sälen.
– Jag tar med mig något från varje arbetsplats. Oavsett jobb handlar det hela tiden om att ge kunden ett bra bemötande.
I Sälen lagade Gabriel liftar, evakuerade folk som fastnat i liftarna och patrullerade backarna med scooter.
– Jag träffade min sambo när jag jobbade i Sälen. Efter åren där flyttade vi 2005 till Göteborg, berättar Gabriel som då fick jobb som flygplatstekniker på Göteborg City Airport.
Han och sambon valde ganska snart att lämna storstadslivet och flytta till Klippan där sambon Anna är uppvuxen. Göteborg City Airport byttes ut mot Ängelholm-Helsingborg Airport där Gabriel fick ett liknande jobb.
Längtan efter bad blev dock för stor. När jobbet som badhuschef på Ugglebadet i Perstorp dök upp nappade han direkt.
– Där var jag under tre år. Jag har alltid lockats tillbaka till bad. Därför tvekade jag aldrig när jag fick den här möjligheten.
Under förra veckan fick Gabriel chansen att bekanta sig med sin nya personal. Han fick också en pratstund med några av badets flitigaste besökare.
I rollen som badchef vill Gabriel synas mycket bland badgästerna.
– På en liten arbetsplats är det viktigt att inte bara sitta inne på kontoret. Jag trivs med den sociala kontakten och vill synas ute mycket i verksamheten. Det minsta jag kan ge kunderna är ett leende, ögonkontakt och en nickning. Då känner sig besökarna välkomna, säger Gabriel.
– Den känsla jag fått så här långt är att personalen brinner för badet. Jag har även fått ett positivt bemötande från hela kommunen. Jag känner mig verkligen välkommen, säger han.
Sedan två veckor tillbaka bor han i Skultuna tillsammans med sambon Anna och sönerna William och Jakob.
– Det känns jättebra. Jag har kommit till ett guldkorn. Ekbacksbadet har en härlig miljö och en underbar personal. Det här ska bli en spännande utmaning, säger nye badchefen.
Container sattes i brand
Det var en container full med tidningar som brann med öppna lågor när räddningstjänsten kom till platsen. I närheten av containern stod en husbil som riskerade att ta eld men branden gick snabbt att få kontroll över. Branden misstänks vara anlagd.
Hon har varit frisör i 50 år
Att klippa, kamma, locka, rulla och styla hår har varit en stor del av hennes liv väldigt länge.
– Jag var sex år när jag bestämde mig för att det var frisör jag ville bli. Jag bara visste det.
Hon ställde upp en liten salong vid en byrå därhemma i lägenheten. Grannar, föräldrar och kamrater, alla som ville bli kammade och borstade kom förbi. Hon bodde tillsammans med sina föräldrar i Haga.
– Vi hade ett rum och kök, men det kändes inte trångt. Det var ju så på den tiden.
Anethe fortsatte sin bana som hobbyfrisör genom att fixa håret på sina väninnor innan skutten på lördagarna när de gick i sexan och sjuan.
Då, på 1960-talet, gick barnen i skola på lördagar och det var efter skoldagens slut som det började ringa på familjen Lekströms dörr. Flicka efter flicka kom och ville ha håret iordninggjort.
För den oinvigde kan vi förtydliga att ett skutt kan förklaras som dans, hippa, fest. Som Anethe minns hölls skutten på Engelbrektsskolan. Själv gick hon på Gäddgårdsskolan.
Och frisyrerna som var populära på 60-talet var inget som vem som helst kunde trolla ihop. Det var avancerade historier.
– Till exempel var det Farah Diba-frisyrer och getingboet, säger Anethe.
Farah Diba-frisyren var uppkallad efter den iranska drottningen med samma namn som blev stilikon på 60-talet med sina typiska frisyrer. Getingboet var en hårt lindad knut som hon snurrade ihop på huvudet.
Jag brukar sätta håret i en tofs och linda det runt en donut. Är det så det ser ut?
– Ja ungefär ... fast med bara riktigt hår. Man fick sätta upp hårt med hårnålar.
Flickorna hade med sig egna hårvårdsprodukter, som kuddspray.
– Sedan fick jag skynda att fixa håret på mig själv!
När Anethe slutade nian gick hon raka vägen till Strandbergs frisersalong och frågade om de hade någon praktikplats hon kunde få.
– Jag var där på förmiddagen och på eftermiddagen fick jag börja.
På arbetet fick hon göra mycket, som att rulla, tvätta och kamma ut hår. Och det var en ganska sträng skola. Anethe var hårt hållen av sin chef.
En av uppgifterna hon hade var att gå till Konditori Saga och hämta kaffe till kunderna. Brickan med kopparna skulle sedan lämnas tillbaka under kvällen. En gång glömde Anethe lämna tillbaka brickan och fick en tillrättavisning som hette duga.
– Men det har varit bra tycker jag. Jag fick lära mig att hålla ordning på saker och det hade jag nytta av när jag sedan drev salong med min man.
Nu i dagarna, midsommarveckan, är det faktiskt exakt 50 år sedan hon klev in hos Strandbergs. Mycket vatten har runnit under broarna sedan den dagen.
När hon var 18 år promenerade hon tillsammans med en väninna på stan. Kompisen skulle hämta sitt paraply i en viss Björn Lekströms bil.
– Han sa att han var frisör. ’Nej det tror jag inte på!’ sa jag då och bad honom bevisa genom att visa hur han höll i en sax. Och då såg jag ju att han var frisör, vi håller saxar så här.
Anethe visar hur hon håller saxen med tummen och ringfingret för bättre stöd.
Anethe och Björn började träffas, blev ett par och gifte sig. Tillsammans öppnade de salong Hår-Man 1978. Numer är det Anethe ensam som driver salongen.
– Min man fick Alzheimers 2008. Han bor inte hemma längre.
Anethe älskar arbetet som frisör. Särskilt det som är det lilla extra, som bröllop, frisyrerna hon skapat till Arbogas karnevalståg och brudarna till det medeltida bröllopet. Hon har sett stora förändringar i yrket.
– Jag föredrar att arbeta som det är i dag. Förr i tiden var det mycket mer enahanda, vi hade många kunder på samma gång som satt under torkhuven med hårrullar. En del kom ju en gång i veckan och rullade håret. Idag gör vi mer på varje kund och ger mer tid till var och en.
Anethes liv är nu på väg in i en ny fas. Om några veckor tar hennes son Jens och svärdotter Emelie över ägandet av Hår-Man.
– Men jag får vara kvar och jobba så länge jag vill och orkar.
Hon vägrar tigga för sin överlevnad
Föreställ dig att inte kunna betala räkningarna för varken elektricitet eller rinnande vatten till ditt hem. Detta var Maria Gerges verklighet i Rumänien.
– Vi fick bara ihop 100 kronor per månad. Det räcker endast till tio stycken bröd på den lokala marknaden. Vi hade ingenting, säger Maria.
Samtidigt vittnar hon om att de sociala skyddsnäten i hemlandet är oerhört svaga.
– Det är för många fattiga i Rumänien. Samtidigt som regeringen och politikerna är korrupta. Från socialen är det jättesvårt att få hjälp, säger Maria.
Hon och hennes man sökte sig därför till Sverige för att skapa sig en större inkomst och ett bättre liv.
– Det är likadant i Norge och Sverige. Här finns det många människor som har det bra, säger Maria.
Men de tigger inte. Genom en organisation säljer hon en tidskrift om romsk kultur, utgiven på svenska.
– Egentligen skulle jag vilja ha ett riktigt jobb men det är svårt att hitta. Jag har aldrig tiggt om pengar och vill inte göra det, säger hon.
Maria säljer sin tidskrift i olika städer. Hon och hennes man har köpt en bil som de inte bara förflyttar sig i, de bor och sover i den.
– Vår bil är vårt hem just nu. Så fort vi har fått ihop med tillräckligt med pengar för att klara oss planerar vi att åka tillbaka. Just nu vet jag inte när det kan bli av, säger Maria.
För ett par månader sen möttes Maria och hennes man av ett bakslag. När hon var på plats i Arboga konfronterades hon av tiggare som befann sig på samma plats som hon.
– De sa att jag inte fick vara här och sälja min tidning. Efter en stund dök det upp fem män som hotade att döda mig och min man. Sen slog de sönder vår bil.
Maria berättar att hon blev väldigt rädd och sprang in på en affär och bad personalen ringa polisen.
– Men ingen polis kom. Jag vet inte om de ringde. De bryr sig inte alltid om folk som oss, säger Maria
Hon menar att det finns två olika sorters tiggare: De som befinner sig i Sverige och tigger för sina familjers skull och så finns det de som tigger på uppdrag för någon annan.
– Den tiggare som var här förut hade en chef. Det var han som dök upp och hotade oss. Den tiggare som
befinner sig i Arboga nu försöker bara få ihop pengar till sin familj. Vi är här samtidigt och det går bra.
Arbetsplatsolycka på Anticimex
En 53-årig man anställd på Anticimex klättrade under tisdagen upp på ett tak på Södra Kyrkogatan i Kungsör för en besiktning. I samband med kontrollen ramlade han ner från en stege och fick föras akut med ambulans till Västerås lasarett. En anmälan om är gjord om arbetsplatsolyckan.
Olycka på E20 - kört in i mitträcket
En bil färdades från Kungsör i riktning mot Arboga under onsdagsmorgonen. Vid 9:15-tiden har har bilen kört in i mitträcket en kilometer öster om Arboga. Bilföraren ska ha väjt för ett djur och hamnade då i vajerräcket.
Framkomligheten var begränsad i riktning mot Kungsör tills bilen kunde bärgas. Även räddningstjänsten var på plats men lämnade före 9:45.
Regn och molnighet under midsommarhelgen
Midsommarhelgen kommer nämligen att bjuda på en del regn.
– Redan i dag drar ett lågtryck in över södra Sverige. Där kommer det att parkera och snurra runt under hela helgen, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca.
Midsommarafton kommer därför att bjuda upp, inte bara till dans, utan även till regnskurar och molnighet. Temperaturen kommer att landa på måttliga 15 grader.
– Det är ingen högsommarvärme direkt. Tyvärr så kommer det att se likadant ut även på lördag. Kanske att det blir någon grad varmare, säger Engblom.
På söndag fortsätter det ostadiga vädret att ligga stadigt över länet, även om temperaturerna häver sig upp till runt 18 grader. ”Värmen” fortsätter sedan att ligga still i början på nästa vecka, trots att det ostadiga vädret håller i sig även då.
– Det blir ingen jättestor väderförändring, säger Engblom.
Den som ska klä midsommarstången redan i morgon får räkna med skurar och runt 13-14 grader.
– Det kommer att vara ganska kylslaget. Kanske inte jättekul för de som ska arbeta, säger meteorologen.
Beslut klart - Köping får helt nytt sjukhus
Moderna vårdavdelningar, nya lokaler och ett helt nytt utseende. Nu har landstingsfullmäktige röstat igenom planerna för en total ombyggnation.
Under många år framöver kommer Köpings sjukhus genomfå en total ombyggnation.
Så här kommer sjukhuset se ut i framtiden.
Köpingsbon och landstingspolitikern Birgitta Andersson (C) deltog i mötet, yrkade sitt bifall till förslaget om ombyggnationen och sa under mötet att satsningen är mycket positiv för sjukhusets framtid.
- Jag tror att det här kommer bli väldigt bra när det är färdigt, men det kommer dröja många år än, säger hon.
Mälarbanan stängs i sommar
Från och med lördagen den 27 juni kl 04:30 ersätts tågtrafiken mellan Stockholm-Västerås-Örebro och omvänt med buss på sträckan Stockholm-Bålsta. Detta kommer innbära förlängda restider. Avstängningen görs för att komma vidare med utbyggnaden av Mälarbanan från två till fyra spår, samt lägga in nya växlar, flytta ställverk och fortsätta bygget av nya pendeltågsstationer i Barkarby och Kallhäll.
Mälarbanan trafikeras av tågen igen från och med 3 augusti klockan 04.30. Hela ombyggnationen av sträckan Tomteboda-Kallhäll beräknas dock vara klar först 2025.
De rasar mot nya P-böter
Mälarvägen i Kungsängenområdet är endast fem meter bred. När Jonas Mähl kommer för att leverera matkassar stannar han spontant lastbilen i gruset intill vägen.
– Ute på asfalten står jag mer i vägen. Här kommer jag undan lite när jag ska leverera, säger han och ser förvånad ut över att man egentligen inte får stå där, åtminstone inte om man ska parkera på riktigt.
Lite senare kommer en hemtjänstbil från kommunen. Trots att den har en hel uppfart att stå på parkerar personalen bredvid vägen, i gräset.
Det är med andra ord inte bara villaägarna längs gatstumpen som tycker att det känns naturligt att ställa bilen bredvid asfaltsvägen, och inte på den.
– Gatan är ju så smal. När vi stod som vi ”skulle” kunde inte sopbilen komma fram, utan blev tvungen att köra ut i gräset, säger Håkan Persson.
Håkan Persson, Evi och Lars Söderquist och Jukka Pannula har bott på Mälarvägen länge, 25–39 år. För en tid sedan fick de för första gången parkeringsböter för bilar som stod parkerade bredvid asfalten.
– Jag gick ut och pratade med parkeringsvakten som sade: ”Kommunen ska komma åt att klippa gräset”, säger Evi Söderquist.
Hon och de andra som bor där har dock aldrig sett till någon kommunal gräsklippning, säger de. Det har de skött själva.
– Vi får se om kommunen kommer och klipper här på kanten nu då. Jag klipper bara till tomtgränsen nu, säger Jukka Pannula.
Det var egentligen inte bilarna vid Mälarvägen som stod i fokus när kommunens parkeringsvakt ryckte ut. P-böterna delades ut i samband med att kommunen fått in klagomål på felparkering i andra delar av Kungsängenområdet.
– Men vi kan inte ha speciella regler för den här gatstumpen, säger gatu- och parkchef Sverker Lindberg.
Han tycker inte att Mälarvägen är för smal för att parkerade bilar ska få plats på asfalten. Det är på asfalten man ska stå.
– Vägen är smal, men inte för smal. Om en enskild bil står där kommer man förbi, säger han.
De boende håller inte med.
– De har skapat ett problem som vi inte har haft förut, säger Håkan Persson.
Tekniska kontorets princip är att de boende inte alls borde parkera längs gatan.
– Gatan är inte till för boendeparkering, utan man ska ordna det själv, säger tekniska chefen Christer Nordling.
Han säger dock att det kanske inte blir mer p-övervakning på Mälarvägen.
– Fungerar det så är det klart att vi inte är där och jagar dem, men får vi mycket klagomål så får vi åka dit igen.
Apoteksrånaren häktas i Östersund
Den 28-årige mannen som klev in på ett apotek i Köping och krävde narkotikaklassade läkemedel den 7 juni i år har nu häktats av Östersunds tingsrätt. För en tid sedan flyttade mannen från Köping.
– Han är härifrån och känd av polisen sedan tidigare, säger Per Ekholm som tidigare ledde utredningen i Köping.
Åklagare Minna Lintunen har uppgraderat brottet i Köping från stöld till rån.
Tre dagar efter "besöket" på apoteket i Köping upprepade 28-åringen proceduren i Krokom, utanför Östersund. Han hotade personal på ett apotek och fick med sig narkotikaklassade läkemedel. Därefter fortsatte resan in till Östersund, där han en dag senare gick in på en kiosk med en leksakspistol. Butiksbiträdet uppmanades att ge honom pengar men rånet misslyckades och polisen i kunde gripa mannen i närheten av kiosken.
Erkänner alla tre brott
Under häktningsförhandlingarna erkände 28-åringen alla tre brotten, men anser att händelserna på apoteken ska betraktas som stölder, inte rån.
Enligt Länstidningen i Östersund ska mannen ha tagit en överdos strax efter apoteksrånet i Köping. Efter Köpingsrånet så överdoserade mannen och fick räddas till livet på akuten i Köping, skriver de.
Arbogaman slog och sparkade kvinna
Den 37-årige mannen har vid flera tillfällen skadat kvinnan han levt tillsammans med. Paret ska enligt domen ha haft en problemfylld relation, då kvinnan velat skilja sig från mannen.
Mannen har knuffat och sparkat kvinnan, men även oprovocerat tagit kvinnans telefon och kastat ut den genom fönstret så att den förstördes helt. Vid ett annat tillfälle har han gett kvinnan en örfil och dragit henne i håret. En annan gång har han slagit henne i huvudet, på kroppen och dragit henne i håret.
Flera av händelserna och de fysiska övegreppen har gått att bevisa. Mannen döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 100 timmar.
Åhlund ny landstingsdirektör
Anders Åhlund, som i dag är länsråd vid länsstyrelsen i Västmanland, efterträder Monica Berglund som valt att lämna posten efter nästan åtta år för att lägga mer tid på familjen.
Åhlund presenterades vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.
- Det känns väldigt bra och jag känner ett stort lugn vilket bygger på det stora förtroende jag upplever att jag har. Det ska bli hemskt spännande och jag har mycket att lära, säger Anders Åhlund.
Anders Åhlund är civilekonom i botten och arbetade tidigt under karriären bland annat på ABB i Västerås. Han har tidigare arbetat på regeringskansliet, bland annat i social- och finansdepartementen. Han har även arbetat vid Sveriges EU-representation i Bryssel men kommer nu senast alltså från länsstyrelsen.
- Jag har lärt mig mycket på länsstyrelsen och har skapat mycket kontakter i länet som jag tänker ta med mig in i min nya roll, säger han.
Landstinget Västmanland dras med stora ekonomiska problem men Anders Åhlund är återhållsam angående att uttala sig kring vad han vill ta tag i först.
- Det handlar om respekt för de som arbetar inom landstinget. Jag vill inte bara komma in och direkt säga vad jag ser för utmaningar utan jag vill ägna den här första tiden åt att lära mig så mycket jag kan om verksamheten.
Vad är din bild av hur landstinget Västmanland fungerar?
- Min bild är att det fungerar väl. Jag vill att det ska vara en attraktiv arbetsgivare och att de anställda ska tycka att det är kul att gå till jobbet. Så är det säkert redan nu men vi kan göra ännu mer.
Hur ska du göra det?
- Det blir mycket att åka runt och träffa folk, de fackliga organisationerna, chefer i koncernledningen och personal inom kollektivtrafiken och vården. Men även personer utanför landstinget som har nära samarbete med oss.
Hur gick rekryteringen till?
- Jag blev kontaktad av rekryteringsföretaget första gången någon vecka före påsk. Sedan tog det ett tag att bestämma sig men sefter det har det varit en bra resa och med lite tur är jag här nu.
Tur?
- Haha, ja och lite skicklighet också hoppas jag.
Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) tror att Åhlunds erfarenheter, inte minst från arbete utomlands, kan vara nyttiga för landstinget.
- Han har erfarenhet från regeringskansliet där han även klättrat lite, vilket är positivt. Han har en gedigen ekonomisk kunskap, kan staten och vår kopplong till staten och har dessutom kontakter in. Att han varit i Bryssel är också bra, vi behöver mer kunskaper om EU och behöver bli bättre på att söka stimulansmedel därifrån när vi kan, säger hon.
Landstinget Västmanland har även ansökt att gå in i en regionbildning 1/1 2017, vilket Denise Norström tror att Anders Åhlund kommer att kunna hantera på ett bra sätt.
- Det blir inga konstigheter för honom. Han kan de här sakerna och vet vad vi behöver ta över från länsstyrelsen. Det blir en viktig uppgift för honom, att tillsammans med mig ta ledartröjan i processen med regionsbildningen, säger Denise Norström.
Anders Åhlund tillträder under hösten. Något datum är ännu inte satt.
MBK-seger på svårspelat Tallåsen
Bottenlaget Skinnskatteberg kunde ha fått en drömöppning på matchen. Efter kvarten spelad blåste domaren straff för gästerna men Dalibor Ivkovic skott tog i stolpen. I stället var det hemmalaget som tog kommandot och gjorde 1-0. Mats Brorsson förvaltade en frispark från höger på bästa sätt genom att snyggt sätta bollen i mål med ett välplacerat vänsterskott.
- Snyggt, den satt fint, säger målskytten.
Matchen var svårspelad. Tallåsens gräs var halt i duggregnet och bollen studsade åt alla håll. 1-0 stod sig halvleken ut även om gästerna hade ytterligare en boll i stolpen.
2-0 kom med halvtimmen kvar att spela. Emil Faulhammer slet sig förbi sin försvarare på högerkanten och skickade in bollen i mål. Då kändes det som att MBK hade kontroll på matchen men gästerna ville annorlunda. Drygt fem minuter senare kom reduceringen, även det på en fast situation. Efter ett långt inkast av Emil Johansson nådde Mikael Ernebrink högst och nickade in bollen bakom Staffan Rådberg i MBK-målet.
Gästerna gick för kvittering men Andre Garabet, tremålsskytt senast mot Arboga Södra, tog vara på chansen som uppstod när gästernas målvakt gått bort sig - 3-1 till MBK.
- Skönt med seger. Nu är vi tillbaka igen efter en knackig inledning på säsongen, säger Mats Brorsson.